Pin It button on image hover

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η μέλισσα

Μετά από την πεταλούδα ήρθε η σειρά της μέλισσας. Η Λίναδιάβασε στα παιδιά το παραμύθι "Μια μέλισσα με ...λύση" και το δραματοποίησαν. Είδαν παρουσιάσεις με θέμα την μέλισσα, και έμαθαν τη φωνούλα Ζ,ζ


΄Και κάτι παράξενο. Ο χορός της μέλισσας αποτελεί  την πιο εξελιγμένη μορφή επικοινωνίας. Τις "φιγούρες" του χορού μέσα στην σκοτεινή κυψέλη, οι άλλες μέλισσες τις αντιλαμβάνονται με την αφή και την ακοή, καθώς ακολουθούν την χορεύτρια μέλισσα, στον χορό της, ενώ τους ήχους που συνοδεύουν τις κινήσεις τις αντιλαμβάνονται ως δονήσεις πάνω στην κηρήθρα. Συμπλήρωμα του μηνύματος αποτελεί η οσμή του νέκταρ  ή της γύρης που η "χορεύτρια" μέλισσα μεταφέρει. Οι χοροί των μελισσών, κύρια δηλώνουν την απόσταση και την κατεύθυνση της τροφής από τη φωλιά! Για την αποκωδικοποίηση της γλώσσας αυτής ο Γερμανός Βιολόγος Karl von Frisch τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ!
 Ο δικός μας χορός




 Η Λίνα τους έμαθε και το απόσπασμα του Ρίτσου από το"Πρωινό άστρο"

"Μέλισσες τρυγάν τρυγάν

τα ξανθόχρυσα λουλούδια

τα ξανθόχρυσα τραγούδια 

και σου φτιάχνουν και σου φτιάχνουν

-άνοιξε το χέρι σου-

   σου 'φτιαξαν το μέλι σου."
 Φτιάξανε μια ατομική κατασκευή βασισμένοι σε αυτό.

Ο θαυμαστός κόσμος των εντόμων


  Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τα μικροσκοπικά πλάσματα που βουίζουν,πετούν, περπατούν, πηδούν  και σέρνονται... με τα έντομα. Πρόκειται για ένα θαυμαστό μικρόκοσμο που κινεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μικρών παιδιών.
 Αφού μιλήσαμε για τα έντομα και είδαμε σχετικά video στο διαδίκτυο (τα μέρη του σώματός τους, πόσα πόδια έχουν, αν είναι όλα ωφέλιμα)τα ταξινομήσαμε  σε ομάδες.

 
Διαβάσαμε το βιβλίο "Μια πολύ πεινασμένη κάμπια" και ζωγραφίσαμε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας



   

και ατομικά 




Φυσικά δεν παραλείψαμε να φτιάξουμε την πεινασμένη κάμπια...





   Το άλλο μου μισό, η Λίνα, έφτιαξε όμορφες πεταλούδες με τα παιδιά